Zaraza - nadal występują ogniska infekcji

Najbardziej znaną epidemią dżumy jest epidemia, która ogarnęła Europę w latach 1347-1351, zabijając około 25 milionów ludzi, którzy w tym czasie reprezentowali jej populację. Na przestrzeni wieków epidemie występowały wielokrotnie, z których niektóre osiągnęły rozmiary pandemii, zabijając miliony ludzi.

Obecnie dżuma nie jest uważana za całkowicie pokonaną, ponieważ epidemie pojawiły się pod koniec lat 90. (w Ugandzie, Namibii i Malawi) oraz w obu Amerykach.

Dżuma jest chorobą zakaźną, która należy do grupy szczególnie niebezpiecznych infekcji. Jest to spowodowane przez bakterię "Yersinia pestis". Endemicznym wybuchem dżumy jest Azja Środkowa. Tam rozprzestrzenia się wśród polskich gryzoni.

Zjadliwość niektórych szczepów jest tak wysoka, że zakażenie co najmniej jedną komórką może prowadzić do rozwoju choroby. Bakterie są stosunkowo odporne na środowisko i pozostają żywe do 1 miesiąca. Odporność wzrasta nawet w niskich temperaturach, ale szybko umiera pod wpływem środków dezynfekujących-fenolu, lizolu.

Istnieje kilka mechanizmów infekcji u ludzi. Są to drogi oddechowe-inhalacja czynników zakaźnych;
pokarm - poprzez skażoną żywność i wodę, a także od ukąszenia owada. W przypadku dżumy pchły są głównym wektorem, a różne gatunki dzikich gryzoni nazywane są źródłem i rezerwuarem. Ich choroba zwykle postępuje nieznacznie, co pozwala na utrzymanie procesu zakaźnego.

Zgodnie z mechanizmami przenoszenia czynnika zakaźnego określa się również inny obraz kliniczny. Rozwija się głównie po infekcji unoszącej się w powietrzu lub wtórnie, po rozprzestrzenieniu się infekcji z sąsiednich węzłów chłonnych w postaci dymieniczej.

Postać choroby układu oddechowego rozwija się w bardzo szybkim tempie. Kaszel może wystąpić nawet kilka godzin po zakażeniu, co ułatwia proces przenoszenia czynnika zakaźnego. Często dochodzi do uszkodzenia naczyń, które prowadzi do krwawienia z płuc. Nawet bez krwawienia stan nadal bardzo szybko się pogarsza.

Po spożyciu z zanieczyszczoną żywnością bakterie dżumy przenikają i namnażają się przez ściany jelita. Często ta forma może przejść do septycznego-gdy środek przenika do krwi.

W przypadku zakażenia ukąszeniem pcheł pierwszą reakcją organizmu jest powstanie krosty (przypominającej ropę). Jest to tak zwana skórna forma dżumy. Jeśli nie rozwija się dalej, ustępuje bez leczenia. Jednak w 9% przypadków przechodzi w następującą postać-dżumę dymieniczą.

W nim bakteria dżumy pokonuje obronę skóry i dociera do następnej "ochronnej flanki" organizmu - węzłów chłonnych. Tam namnaża się i prowadzi do stanu zapalnego.
Okres inkubacji jest stosunkowo krótki-od 2 do 7 dni, a jego czas trwania jest bezpośrednio związany z obroną immunologiczną organizmu i miejscem penetracji patogenu. Watch UK online porn https://mat6tube.com/ Diana Dali, Patty Michova, Alina Henessy, Kira Queen etc.

a2adea9497f93ada7db1c38b50640cdc