Wiele osób borykających się z problemem otyłości lub nadwagi boi się skorzystać z usług specjalisty. Obawiają się negatywnego nastawienia ze strony lekarza i oceny innych. Aby rozwiać wszelkie mity i wątpliwości, spróbujemy odpowiedzieć na pytanie - jakimi cechami powinien charakteryzować się dobry dietetyk?
7 cech dobrego dietetyka
Zła dieta i towarzyszące jej problemy są już niemal chorobą cywilizacyjną. Niestety wynikiem zaniedbania nawyków są coraz powszechniejsza cukrzyca, choroby układu krążenia i trawiennego. Wszystko spowodowane jest szybkim tempem życia i niezdrowym jedzeniem. W dzisiejszych czasach, na wielu stołach królują tłuste, zbyt ciężkie i przetworzone potrawy. Na szczęście trendy prozdrowotne podbijają media społecznościowe. Coraz więcej osób poszukuje dobrego dietetyka, jednak jaki powinien być idealny specjalista?
1.Empatia
Specjalista powinien umieć zdobyć zaufanie pacjenta i dać mu poczucie opieki. Empatia jest często kluczem w relacji między podopiecznym a lekarzem. Dobry, sprawdzony dietetyk powinien umieć postawić się w sytuacji pacjenta i dopasować program działania do jego potrzeb.
2.Umiejętność słuchania
Otwartość na potrzeby pacjenta jest bardzo ważna. Współpracę należy rozpocząć od obszernego wywiadu. Lekarz zadaje pytania mające na celu nakreślenie sytuacji życiowej, zdrowotnej i finansowej podopiecznego. Specjalista powinien wziąć pod uwagę wszystkie wytyczne, jakie otrzymał od pacjenta. Jego zadaniem jest odpowiednie skonstruowanie jadłospisu tak, aby odpowiadał on nie tylko gustom kulinarnym, ale także możliwościom finansowym pacjenta.
3.Rozwaga
W przypadku obu chorób jednym z zasadniczych środków przeciwdziałania jest redukcja masy ciała poprzez zwiększenie aktywności fizycznej oraz odpowiednią dietę. Prawidłowy sposób odżywiania się nastręcza wielu osobom problemów, dlatego część z nich nie waha się skorzystać z porad najlepszych dietetyków, którzy opracowują plan zbilansowanego żywienia, indywidualnie dopasowanego do stanu organizmu, walczącego z Hashimoto i borykającego się z insulinoopornością.
Najistotniejszym celem takiej diety jest przyspieszenie metabolizmu oraz redukcja masy ciała, przy jednoczesnym zadbaniu o potencjał przeciwzapalny. Do najważniejszych jej elementów należy zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów przy zwiększeniu spożywania kasz, warzyw i wybranych owoców, wyeliminowanie produktów, zawierających gluten, wprowadzenie w posiłkach właściwych ilości białka oraz produktów o niskich indeksach glikemicznych. Bardzo istotną kwestią jest spożywanie posiłków o określonych porach - nie częściej niż co 4 godziny, ponieważ dopiero po 4 godzinach po posiłku spada poziom insuliny i następuje spalanie tkanki tłuszczowej. Stąd tak ważne jest powstrzymanie się od podjadania między posiłkami.
Podpowiadamy: warto przed udaniem się do dietetyka wykonać podstawowe badania kontrolne i przynieść wyniki na pierwszą wizytę.
4.Otwartosć na wiedzę
Ciągły rozwój nauk i badań z dziedziny zdrowego żywienia nie pozwala dietetykom na chwilę wytchnienia. Profesjonalista powinien interesować się wszelkimi zmianami, nowymi zaleceniami czy trendami. Ważne jest także, aby specjalista potrafił dopasowywać i stosować zamienniki w diecie. Znajomość składników mineralnych w poszczególnych produktach i umiejętność odnajdywania ich w substytutach jest bezcenna.
5.Komunikatywność
Niektórzy pacjenci wymagają niemal stałej kontroli, a poczucie nadzoru działa na nich motywacyjnie i wspiera w przestrzeganiu ustaleń. Dobry dietetyk będzie do dyspozycji swojego podopiecznego w każdym momencie zwątpienia i słabości. Powinien on na bieżąco odpowiadać na wszelkie pytania oraz kontrolować stan psychiczny i nastawienie klienta.
6.Cierpliwość
Ważnym aspektem całego procesu odchudzania jest edukacja. Odpowiedzialny dietetyk będzie pracować z pacjentem nad trwałą zmianą nawyków żywieniowych. Nie będzie się opierać na zakazach, tylko pokaże podopiecznemu, że nie musi likwidować niczego ze swojej diety, a jedynie odpowiednio ją rozplanować. Wszystko można umiejętnie połączyć, dzięki temu uniknie się napadów zachcianek oraz zbędnego podjadania.
7.Wsparcie i motywacja
Wspierające podejście jest kluczem do sukcesu. Pacjent, który czuje się zmotywowany, osiąga lepsze wyniki i jest bardziej zdeterminowany w osiągnięciu sukcesu. Sama jako dobry, sprawdzony dietetyk z Krakowa zachęcam swoich klientów do samokontroli i zapisywania wszelkich osiągniętych postępów. Powinien on także wspierać podopiecznego w prowadzeniu ekstrawertycznego trybu życia, tak aby nauczył się samodzielnego korzystania z nowych nawyków żywieniowych.
Prowadzenie racjonalnego trybu życia jest kluczem do zdrowia fizycznego i psychicznego. Każda mała zmiana na lepsze pomoże w osiągnięciu wymarzonego celu. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna opierać się na guście pacjenta. Warto zatroszczyć się o siebie samego jak najszybciej!