Notoryczne odczuwanie złego poczucia sprawia, że kobiety poddają się kompleksowym pakietom świadczeń tarczycowych. Określają one stężenie hormonów stymulujących pracę tarczycy oraz hormonów wytwarzanych przez sam gruczoł (TSH, Ft4 i Ft3). Na ich podstawie lekarze diagnozują u kobiet niedoczynność tarczycy. Wówczas muszą one brać leki hormonalne i stosować specjalistyczną dietę. Te dwukierunkowe działanie jest gwarantem ich dobrego samopoczucia. Mimo braku wiedzy i doświadczenia z zakresu żywieniowego, część kobiet decyduje się samodzielnie opracowywać jadłospisy. Nie uwzględniają one jednak potrzeb chorej tarczycy. W związku z tym dzisiejszy wpis przybliży korzyści z usługi dobrego dietetyka przy opracowaniu planu żywieniowego.
Dlaczego opracowywaniem planu żywieniowego powinien się zająć dietetyk?
Kobiety mogą być przekonane, że powszechny dostęp internetowy do informacji z zakresu odżywiania wystarczy do samodzielnego opracowania kompleksowej diety. Sugerują się wtedy znalezionymi w mediach ogólnymi przesłankami żywieniowymi lub okrojonymi wypowiedziami specjalistów. Jednak to podejście nie przynosi korzystnych rezultatów. Profesjonalne opracowanie planu dietetycznego zakłada bowiem szerokie oraz pełnowymiarowe spektrum działań. Jadłospis musi uwzględniać potrzeby chorej tarczycy - jego realizacja bez fachowej wiedzy jest niemożliwa. Samodzielne ułożenie diety ogranicza się często do wybrania przepisów ze zdrowymi produktami oraz ustaleniu odpowiedniej częstotliwości posiłków. Kobiety wyszczególniają w diecie wyłącznie te składniki dietetyczne, które mają kluczowe znaczenie dla tarczycy. Z kolei dobry dietetyk wie, że choć muszą się one znaleźć w planie żywieniowym, to ich podaż nie może ograniczać innych składników - równie ważnych dla gospodarki całego organizmu.
Przy niedoczynności tarczycy specjalista dostosowuje odpowiednią dawkę wartości odżywczych, dostarczanych poprzez jakościowe produkty wspierające pracę gruczołu tarczycy. Nie wykluczają one obecności innych komponentów, które oddziałują korzystnie na metabolizm. Dla przykładu buraki, które zawierają dobroczynne dla gruczołu tarczycy żelazo, nie powinny dominować w diecie. Z kolei dzienna dawka selenu, odpowiedzialnego za metabolizm hormonów tarczycowych, nie może wypierać podaży innych niezbędnych mikroskładników. Miedź przyczynia się do wzmocnienia układu kostnego, a fluor znacznie ogranicza wzrost bakterii próchnicowych. Dlatego opracowanie specjalistycznego planu żywieniowego zakłada równowagę podażową mikro i makroskładników, minerałów, witamin i wszelkich wartościowych pierwiastków. Właściwy bilans dietetyczny diametralnie przekłada się na dobre samopoczucie, dlatego zaleca się jego opracowanie ze specjalistami. Często oferują oni usługi w większych miastach, dlatego dobry i sprawdzony dietetyk może działać w Krakowie, Tarnowie, Mielcu czy Tarnobrzegu. Samodzielne tworzenie diety nie gwarantuje poprawy zdrowotnej.
Jakich działań należy się spodziewać od dietetyka przy tworzeniu diety?
Praca gruczołu tarczycy wpływa na metabolizm całego organizmu. Z kolei od niego zależy stan samopoczucia kobiety z niedoczynnością tarczycy. Dlatego specjalistyczna dieta jest nakierowana na wsparcie pracy tego gruczołu oraz poprawę funkcjonowania układu krwionośnego i limfatycznego. Dietetyk ma świadomość, że prawidłowy przepływ krwi w naczyniach krwionośnych oraz wzmocnienie odporności niweluje objaw odczuwania zimna (tzw. “zimne dłonie”). Ustępuje też stan nieustannego zmęczenia i senności, a skóra nabiera zdrowego kolorytu. Jakich działania podejmuje dietetyk? Przede wszystkim ustala dzienną podaż węglowodanów, tłuszczów i białka. Korzysta wyłącznie z produktów, które nie zawierają substancji wolotwórczych. Utrudniają one organizmowi pozyskiwanie jodu z pożywienia. Ten pierwiastek jest głównym składnikiem hormonów produkowanych przez tarczycę. W samym tym gruczole znajduje się około 80% całkowitej ilości jodu. Dobry dietetyk z Krakowa, Tarnowa, Mielca czy Tarnobrzegu sporządza listę warzyw niewskazanych do spożycia. Niektóre mogą być dodane do posiłków wyłącznie po obróbce termicznej.
Czy dobry dietetyk bierze pod uwagę indywidualne preferencje żywieniowe?
Specjalista tworzy jadłospis przy uwzględnieniu odczuwanych przez kobietę objawów chorobowych oraz jej preferencji żywieniowych. Dla przykładu, wybiera ona rodzaj ulubionego mięsa i cytrusów. Jeśli kobieta uznaje wyłącznie styl wegański, to dobry i sprawdzony dietetyk zastosuje w diecie wartościowe produkty zastępcze. Kompleksowy plan żywieniowy dopasowuje on stosownie do prowadzonego przez nią trybu dnia. Specjalista ma też świadomość, że praca biurowa i fizyczna wymagają innego, dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Przekłada się ono na bilans energetyczny, od którego zależy wydajność organizmu w ciągu dnia.