lessphp fatal error: load error: failed to find //wp-content/themes/dntweb_polecanydietetyk/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find //wp-content/themes/dntweb_polecanydietetyk/style.less Świeże truskwaki | Polecany Dietetyk - Kraków, Mielec, Tarnów, Tarnobrzeg

Świeże truskwaki

Świeże, letnie truskawki to jedne z najbardziej popularnych, orzeźwiających i zdrowych smakołyków. Dzikie truskawki były popularne już w średniowieczu. Wtedy używano ich w medycynie, np. do łagodzenia stanów zapalnych, gorączki, kamieni nerkowych, artretyzmu i wielu innych dolegliwości.
Teraz jest ponad 600 gatunków truskawek. Truskawki znajdują się w pierwszej 10 najzdrowszych owoców i warzyw. Poddawane są licznym badaniom, które dają kolejne powody, by spożywać ich więcej.

Dlaczego powinieneś jeść truskawki

Pięć powodów, nie licząc że są po prostu smaczne:
1.Są świetnym źródłem kwasu foliowego. Truskawki są źródłem kwasu foliowego. Niedobór kwasu foliowego, szczególnie u osób starszych może przyczynić się do miażdżycy, chorób naczyń krwionośnych, a nawet spadku funkcji poznawczych. Leki stosowane przy reumatoidalnym zapaleniu stawów może faktycznie obniżyć ilość kwasu foliowego w organizmie, więc jedzenie truskawek to idealne wyjście!
2.Mogą obniżyć ryzyko chorób układu krążenia. Truskawki były badane pod względem ich unikalnych zdolności do tłumienia stanów zapalnych w organizmie i zmniejszenia nadciśnienia przez obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
3.Jest naturalnym źródłem witaminy C. Truskawki zawierają więcej  niż 100 procent dziennej zalecanej dawki witaminy C w tylko jednym kubku. Ostatnie badania pokazują, że kiedy witamina C jest konsumowana w czasie stresu, ma zdolności do obniżania ciśnienia krwi do normalnego poziomu, chroniąc przed rozwojem nadciśnienia - szczególnie u dzieci.
4.Są źródłem błonnika. Truskawki są bogate w błonnik,  który wspomaga trawienie i pracę jelit.
5.Zawierają dużo antyoksydantów. Truskawki zawierają kwas elagowy, luteinę i zeksantynę. Antyoksydanty chronią nas przed niszczycielskim działaniem środowiska, szczególnie słońca. Siła antyoksydantów utrzymuje się w ogranizmie do 24 godzin po posiłku. To czyni je świetną obroną przeciwko wolnym rodnikom.
sałatka

Przepis na sałatkę z truskawek, czerwonej cebuli i szpinaku

To klasyczna truskawkowo- szpinakowa sałatka idealne połączenie słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Szpinak jest jednym z najbogatszych źródeł luteiny, która chroni twój wzrok przed pochłanianiem szkodliwego promieniowania UV. Żółta papryka ma dużo witamin. Razem z truskawkami, dostajesz swoją dzienną dawkę witaminy C w zaledwie jednej sałatce.
Składniki
4 kubki młodego szpinaku
1 średnia czerwona cebula, drobno krojona
1 duża żółta papryka, drobno krojona
2 kubki truskawek, krojone
1/2 kubka orzechów
Dressing
1/4 kubka oliwki z oliwek
1/4 kubka octu jabłkowego
1/2 szczypty soli
Przyrządzenie
1.Połóż warzywa w misce, a następnie truskawki z orzechami
2.Wymieszaj składniki na dressing w miseczce i polej sałatę

Brak komentarzy.

Napisz komentarz