Aktualności, wydarzenia i artykuły
Analiza składu masy ciała, wywiad żywieniowy i zdrowotny 140 PLN Opracowanie programu żywienia i omówienie 150 PLN Wizyta konsultacyjna (kontrolna) 120 PLN
Czytaj więcej
Mózg to swego rodzaju centrum dowodzenia dla ludzkiego organizmu. Mimo niewielkiej masy do utrzymania prawidłowego funkcjonowania potrzebuje dużej ilości energii pochodzącej z produktów wysokiej jakości. Z wiekiem zdolności poznawcze zaczynają stopniowo słabnąć. W bardziej zaawansowanych przypadkach może dojść nawet do rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera lub Parkinsona. Czy można temu jakoś zapobiec, lub…
Czytaj więcej
O wpływie żywności i występujących w niej składników pokarmowych na hamowanie rozwoju chorób nowotworowych mówi się już od wielu lat. W tym kontekście sporo uwagi skupia się wokół warzyw kapustnych, do których zalicza się m.in. jarmuż, rukolę, kapustę białą i czerwoną, brukselkę, kalafior oraz brokuł. Większość z nich to stali bywalce polskich stołów - są…
Czytaj więcej
Kawa, czyli napój przyrządzany z palonych ziaren kawowca to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny w diecie. Pijana jest ze względu na swoje działanie pobudzające, ale także charakterystyczny gorzko-kwaśny smak. Wpływ regularnego picia kawy na zdrowie jest dość kontrowersyjnym zagadnieniem. Wiele osób świadomie rezygnuje z jej picia z obawy przed wzrostem…
Czytaj więcej
Wraz z nadchodzącym sezonem jesienno-zimowym nie można zapomnieć o tym jak wielkie znaczenie ma witamina D. Niedobór tego składnika występuje u około 90% Polaków. Fakt, że jest to tak powszechne zjawisko, nie powinien jednak sprawiać, że uzna się to za normę. Witamina D spełnia bowiem niezwykle istotną rolę i jej niedobór jest niebezpieczny dla osób…
Czytaj więcej