lessphp fatal error: load error: failed to find //wp-content/themes/dntweb_polecanydietetyk/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find //wp-content/themes/dntweb_polecanydietetyk/style.less Insulinooporność — nie choroba, ale nie warto jej lekceważyć. | Polecany Dietetyk - Kraków, Mielec, Tarnów, Tarnobrzeg

Insulinooporność — nie choroba, ale nie warto jej lekceważyć.

Co prawda insulinooporność nie jest odrębnie uważana za chorobę, lecz jej lekceważenie może doprowadzić do cukrzycy typu drugiego. Nie jest również odkryciem wczorajszym, że insulinooporność dotyczy większości osób po 40 roku życia. Nie oznacza to jednak, że można bagatelizować jej objawy we wcześniejszych latach. Złe nawyki żywieniowe, brak ruchu i spowolnienie metabolizmu, który przychodzi z wiekiem, są idealnym zapalnikiem dla wielu chorób. Lecz spokojnie, sprawdzony dietetyk z Krakowa przychodzi z pomocą. A więc od początku.

Jak działa insulinooporność?

Spożywany pokarm jest rozkładany na cukier we krwi. Następnie dostaje się on do krwiobiegu, co powoduje, że trzustka zaczyna wydzielać insulinę. W dalszej części, insulina pomaga cukrowi przedostać się do komórek ciała, aby mógł zostać wykorzystany do produkcji energii.

insulino odporność

Ze względu na ponadprzeciętne konsumowanie cukrów dostępnych w produktach, do krwiobiegu dostaje się coraz większa ilość cukru, który następnie zmusza trzustkę do wytwarzania większej ilości insuliny. I koło się zamyka. Trzustka zwiększa wydzielanie insuliny ze względu na zwiększanie się cukrów poprzez niezdrowe produkty. Aż w końcu dochodzi do momentu, w którym insulina nie nadąża ze swoją produkcją, więc nadmiar cukru zostaje wysyłany przez wątrobę do komórek tłuszczowych w celu magazynowania zasobów na później. W efekcie czego powstaje tkanka tłuszczowa.

Dobry dietetyk VS Najlepszy dietetyk

Dobry dietetyk co prawda pomoże w osiągnięciu zamierzonych efektów, co jest świetne. Jest to przecież to, o co chodzi każdej osobie, która zwraca się o pomoc do dietetyka, prawda? Ale czy na pewno? Dietetyk w tym momencie sprzedaje rybę, uzależniając swojego klienta od siebie.

Natomiast najlepszy dietetyk to taki, który w łatwy i zrozumiały sposób przedstawi insulinooporność i powiązane z nią tematy swojemu klientowi. Dlatego, że im większa jest świadomość klienta, tym szybciej dietetyk będzie w stanie mu pomóc. Sprzedaje więc wędkę i w dodatku uczy go, jak świadomie wpłynąć na swoje życie.

Odwrócenie insulinooporności — Sprawdzony dietetyk z Krakowa prawdę Ci powie

Jeśli insulinooporność zagościła, trzeba złożyć jej wypowiedzenie. Dobra wiadomość jest taka, że odwrócenie insulinooporności jest możliwe, ale pod jednym warunkiem - zmienią się codzienne nawyki. W końcu nie można mieć innych wyników, powielając aktualne, niekorzystne dla organizmu zachowania.

Najlepszy dietetyk w dzisiejszych czasach powinien też świadczyć usługi z podstaw psychologii. Uświadomi w ten sposób klienta nie tylko o wpływie jedzenia na jego życie, ale też pokaże sposoby na zmianę nawyków. A więc co zrobić, aby odwrócić insulinooporność?
Przede wszystkim spojrzenie długoterminowe jest tutaj kluczowe. Nie można spodziewać się cudownych rezultatów w ciągu 24 godzin, czy nawet 7 dni, jeśli przez 30-40-50 lat nie zwracało się kompletnie żadnej uwagi na swój tryb życia. Co w takim razie warto wdrożyć do codzienności, aby odwrócić insulinooporność?

Po pierwsze — aktywność fizyczna. Jeśli sport nie wchodzi w grę, to przynajmniej codzienne spacery. Po prostu więcej ruchu. Sport zwiększa wrażliwość na insulinę. Dlatego jest jedną z podstaw leczenia, a co za tym idzie - utraty wagi.

Po drugie — jedzenie. Ograniczenie spożywania cukrów jest tutaj kluczowym aspektem. W innym wpisie o ”diecie ketogenicznej” zawarte są wskazówki o tym, jak zmienić dietę głównie składającą się z węglowodanów na tłuszczową.

Po trzecie — woda. Powinna górować w codziennej dawce zapotrzebowania na płyny. Herbaty się nie liczą, ponieważ wyciągają one wodę z organizmu. Tak samo jest w przypadku kawy. Działa tak samo jak herbata, a w dodatku wyciąga magnez z organizmu.

I na koniec

W XXI wieku wydawać by się mogło, że insulinooporność powinna zanikać ze względu na łatwy dostęp do wiedzy. Tymczasem posiada ją coraz większa liczba ludzi, ponieważ firmy dostarczające żywność również nie próżnują, próbując nam „osłodzić” życie.

I jak to mówią, wszystko dla wszystkich. Tak, to prawda. Niemniej jednak życie mamy tylko jedno i warto byłoby przeżyć je w zdrowiu. Najlepszy dietetyk nie tylko pomoże z dietą, insulinoopornością i innymi aspektami zdrowotnymi, ale także wpłynie pozytywnie na zmianę nawyków, które już pozostaną na zawsze.

Brak komentarzy.

Napisz komentarz